Народні умільці. Живопис

Живопис – вид образотворчого мистецтва, художнє відображення видимого світу фарбами на якій–небудь поверхні,  полотні, дереві, папері, стіні. Живопис – за тематикою і предметом зображення розрізняють так: батальний портрет, історичний, побутовий, натюрморт, пейзаж.

Пейзаж зображує природу. На Україні елементи пейзажу з’явились у мініатюрах, настінних розписах та іконах в XIV – XVIII ст., в народних картинах. Цим видом мистецтва займається і наш земляк – Лев Борисович Луцюк.

Я, Луцюк Лев Борисович, народився у м. Новоград–Волинську, Житомирської області в сім’ї службовців 1925 р.

Після тяжкої голодовки моя сім’я переїхала в м. Олександрію Кіровоградської обл. Там я навчався в школі,брав часні уроки гри на скрипці, а згодом вчився в дитячій музичній школі. Після 7–го класу поступив в музичне училище. В 16 років пішов на фронт і пройшов вогненними дорогами від Північного Кавказу до Праги. Маю кілька поранень, та нагород. Після війни мене направили працювати в Західні райони України. Спочатку в м. Турійськ Волинської області, а згодом в м. Олику цієї області. Працював художнім керівником будинку культури, а згодом викладав музику, співи і малювання в Олицькій школі аж до виходу на пенсію в 1980 році. Згодом працював в музичній школі де викладав скрипку, а також працював керівником художньої самодіяльності колишнього племзаводу м. Олика.

З дитячих років любив малювати. Приваблювали мене головним чином пейзажі. Коли пішов до школи, викладач малювання звернув на мене увагу і дав мені практичні поради – це тримання олівця, композицію і інше. Вже коли я працював у школі, закінчив Московський університет прикладного мистецтва (факультет станкового живопису і графіки. Заочно)

В шестидесятих роках доля звела мене з чудовою людиною - художником Олександром Байдуковим (нині народний художник України). З ним виїздив в далекі райони Волині, такі як м. Шацьк, де писали етюди озер та лісів і інше. Де б не були ми разом, Олександр давав цінні поради.

В мене є дві онуки, які народилися тут в Олиці, а нині проживають в м. Володимир –Волинську. Одна з них Мар’яна закінчила музичну школу, а Оля - художню. Кожного року вони приїздять на канікули в Олику де продовжують займатися музикою та малюванням. 

Свої картини ми даруємо друзям, або прикрашаємо стіни своїх квартир. Крім того Лев Борисович сам виготовляє музичні інструменти: гітари, скрипки.1

Картини художника були представлені на виставці в Луцьку в день звіту Ківерцівського району. Cеред цих картин є роботи іншого художника Безушкевича Дениса Микитовича: “Козак” та “На кладці”.


1 Автобіографія Луцюка Льва Борисовича