Таланти землі Ківерцівської

Серце щедре, руки золоті

Гончарство, бондарство, різьблення, лозоплетіння, ткацтво, килимарство,вишивання, витинання, писанкарство... Зазвичай народні ремесла народжуються і розвиваються з практичної потреби. Проте така вже поетична вдача нашого народу, що у кожний із них привносилися мистецькі елементи. Якщо вже наші пращури – бондарі робили діжки, відра, то найчастіше оздоблювали їх візерунками, різьбярі прикрашали дерев’яний посуд, верболіз у руках умільців перетворювався на такі несхожі між собою корзинки, кошики, плетені меблі, ткацький верстат у руках майстрів ткав справжні художні витвори – рядна, килими, напірники, а що вже й казати про неповторні візерунки на полтавських, київських, поліських, буковинських рушниках і сорочках!... Невичерпно щедра мистецька душа нашого народу!

Нині трудомісткі народні ремесла витіснено промисловим виробництвом побутових товарів. А збережені осередки народного мистецтва – не просто розвага чи забавка, або ж данина минувщині. Бо ніякий прогрес у розвитку суспільства неспроможний витіснити з людської душі потреби рукотворної краси.

Тож долучення до її творення, ще й власноручного,- завжди свято. Як, утім, і просто споглядання виробів майстрів народного мистецтва або ж користування речами ужитковими у побуті. Нерозумно було б заперечувати безумовну зручність виробів зі штучних, синтетичних матеріалів. І все ж наскільки ж зручніші, корисніші, а й найголовніше, й самобутні – оригінальний, а не конвеєрний, глиняний, керамічний посуд, лляні вишиті рушники і фіранки на кухні, мережана сорочка, костюм за національними мотивами, легкі меблеві ансамблі – плетені, тесані, які можна змайструвати самотужки... Сьогодні наша щедра земля, як і у сиву давнину, таїть у собі все необхідне для творчості – глину для гончаря, чудернацьке плетиво, коріння – для різьбяра, природну гармонію кольорів і рослинні барвники для вишивальниці, солому, верболіз – для плетива. Тільки придивімося уважно до цієї невичерпної скарбниці Природи, й долучімося до глибин народного мистецтва. Відчуймо власну неповторність, даймо поштовх потягу до прекрасного, що живе у кожного із нас.

Ківерцівщина – край високої культури і духовності, який за всю свою історію нагромадив величезну і багатющу скарбницю народних традицій та мистецьких здобутків.

Земля наша споконвіків славилася своїми добрими майстрами – обдарованими людьми, які творили самобутнє народне мистецтво. Це будівничі храмів, творці народних пісень та казок, вишивальниці, ковалі, гончарі, живописці. В своїй творчості вони втілювали прагнення і мрії людини, її сприйняття світу, духовне життя, добро і справедливість. Тому їх вироби не втрачають цінностей впродовж багатьох віків і років.

Представляємо вашій увазі матеріал про народних умільців нашого району. Тут представлені види декоративно – ужиткового мистецтва – різьблення, вишивка, лозоплетіння, писанкарство. Зазвичай найбільше вишивальниць, адже цей вид мистецтва характерний для нашого краю.