22-03-2010

Живе поезія у слові, у гніві, в посмішці, в любові

Сьогодні поезію творять різні покоління талановитих майстрів. Вона орієнтується насамперед на людину, на свого сучасника, прагне збагнути його жадання і тривоги. Вона хоче виховати його відкриттями глибин людського духу, наснажити вірністю до рідної землі, любов’ю. Поети – люди малодушні, щирі серцем, багаті душею, здатні розтрачувати себе заради коханої людини, рідної домівки, Батьківщини. Для кожного поета родина, Батьківщина, кохана людина об’єднуються в одне ціле, що пов’язане з особистим щастям чи смутком.

Людина, що знаходиться у фокусі поетичних променів українських авторів – це складна особистість, героїчна й суперечлива, чутлива до найдрібнішої неправди, інтелектуально багата, не заспокоєна в духовній суті.

22 березня 2010 року Ківерцівська районна бібліотека для дорослих провела літературну зустріч “Поезія торкає струни душі”, яка була приурочена Всесвітньому дню поезії. Всесвітній день поезії – свято, яке відзначається щороку 21 березня. Встановлено 1999 року ухвалою 30-ої сесії ЮНЕСКО. Вперше відзначено 21 березня 2000 року. На зустріч було запрошено голову Волинської обласної організації Національної спілки письменників України, поетесу Ніну Горик. Вона виступила перед бібліотекарями шкіл міста, бібліотекарями району та творчою учнівською молоддю, зі своїми віршами та роздумами про роль і місце поезії в житті.

До уваги присутніх пропонувались перші поетичні спроби Рудзевич Віри, Забєліної Анастасії (ЗОШ №4), Балабушко Ольги (ЗОШ № 3), Щербяк Євгенії (гімназія).

А чому юність звертається до поезії? На це є поважна причина. Починаючи з підліткового віку у людини розвиваються справжні дорослі почуття, вони дуже сильні: любов і ненависть, гірка образа і біль розчарування, збентеженість від закоханості. Підліток вступає на поріг дорослого життя, у юність. Талановиті знаходять вихід своїм емоціям, виливаючи їх у вірші, в яких бажання, мрії і вся гармонія почуттів і кольорів барвистого світу. Інші вибудовують свій світогляд, поринаючи у читання поезії, щоб зрозуміти свої почуття.

Своїми думками про Ліну Костенко, 80-річчя якої ми відмічали дням, ділилась методист районного методичного кабінету Щербяк З. В., а методист по бібліотеках райвідділу освіти Данилюк О. М. читала свої улюблені вірші. Увазі присутніх було запропоновано перегляд літератури “Територія слова”.

Поезія вчить тратити себе і бути від цього щасливим і радісним. Бо це така радість, яка не залежить від зовнішніх обставин, це внутрішня радість від того, що ти людина, яка ступає вперед, вчиться любити, робити добро і ненавидіти зло.