19-08-2011

В переддень Дня Незалежності у читальній залі районної бібліотеки для дорослих було проведено засідання круглого столу при громадській раді, приуроченого двадцятилітньому шляху незалежної України в процесі її державотворення. В засіданні взяли участь голова районної ради Михайло Марчук, керівники районних партійних осередків, громадських рухів, активісти громадсько-політичного життя Ківерцівщини. Першим привітав усіх учасників круглого столу з такою знаменною датою в житті кожного українця – 20-літтям Незалежності України - голова районної ради Михайло Марчук. Він також поділився інформацією про досягнення нашого району на шляху розбудови незалежної України. Михайло Володимирович зауважив і на проблемних для Ківерцівщини питаннях.

Тішить й те, зазначив голова райради, що Ківерцівський район включено у другий етап державного проекту «Місцеве самоврядування», який реалізовується у рамках Програми ООН. За умови успішного написання проекту, місцеві громади зможуть вирішити чимало соціально-економічних проблем на селі - освітлення населених пунктів, централізованого водопостачання і інш. Для реалізації проектів-переможців виділяється 10-20 тисяч доларів. І це великий шанс для сільських громад для розв'язання тих чи інших проблем, залучивши позабюджетні кошти. Адже 50% кошторисної вартості проекту буде фінансуватися ООН, 45% - дольова участь обласного і районного бюджетів і лише 5% має пошукати у місцевій скарбниці громада. У Волинській області, згідно цієї Програми, реалізовується вже 57 проектів, на загальну суму у півмільйона позабюджетних коштів. Підсумовуючи уже зазначене, Михайло Володимирович сказав:

-   На моє глибоке переконання Ківерцівський район зустрічає ювілейний День Незалежності з непоганими результатами, про які свідчать реальні справи!

Після цього Михайло Марчук відповів на низку запитань учасників засідання круглого столу. Зокрема, видатна громадська діячка, заслужений вчитель України Леся Григорівна Ковальчук побажала голові райради, аби при визначенні переможців змагань між територіальними громадами враховувати забезпечення гуманітарної сфери в населених пунктах району, зосереджуючи увагу на тому, яка конкретна робота проводиться по вихованню молодого покоління як органами місцевої влади, так і різноманітними культурно-освітніми установами, громадськими організаціями на місцях. Ще дуже важливим моментом зазначила Леся Григорівна має бути й показник діяльності місцевої влади із знаходження порозуміння в громаді та її об'єднанні.

Підтримала думку Лесі Григорівни у тому, що вже визріло питання ведення системної національної молодіжної політики в державі, в районі і в кожній територіальній громаді і наповнення її високодуховним змістом і Почесний громадянин Ківерець та депутат райради Ніна Гуцуляк, що набуло широкого схвалення всіма учасниками засідання круглого столу.

"На завершення зустрічі голова громадської ради Любов Михальчук привітала всіх з великим державним святом - Днем Незалежності та зауважила, що свідченням побудови громадянського суспільства в незалежній Україні, тих державотворчих процесів, які відбуваються, стали тенденції по визріванню думок в громаді не лише про матеріальне, але й про духовне піднесення кожного громадянина.

До уваги учасників святкового засідання круглого столу працівниками районної бібліотеки було запропоновано тематичну книжкову виставку: «України серця стук».

Марія Хітько