17-08-2011

Духовний розвиток громади

Мешканці села Дубище отримали до найбільшого державного свята – ювілейного Дня Незалежності України – чудовий подарунок – нове приміщення сільської книгозбірні. На урочистості з нагоди новосілля Дубищенської бібліотеки завітали поважні гості – голови райдержадміністрації Леонтій Кричкевич та райради Михайло Марчук, начальник відділу культури та туризму РДА Галина Слатініна, директорка Ківерцівської ЦБС Любов Михальчук.

Передісторія цього важливого для сільської громади свята книги непроста. Адже на зорі становлення держави гуманітарній сфері приділялося дуже мало уваги. Ще в пам'яті народу як зачинялися бібліотеки, клуби, освітні установи... Зникали друкарні та книжкові крамниці, в приміщеннях яких влаштовувалися розважальні заклади, покликання котрих розбещувати молодь, при цьому збагачуючись шаленими темпами. За ці роки, звичайно, держава багато втратила в образі високодуховної, освіченої, мислячої людини, здатної будувати, творити. Адже не можливо підняти країну, реформувати її економіку, соціальну і політичну складові, науку, не підготувавши кадри, спроможні виконати складну, в першу чергу, розумову, а не лише фізичну роботу. Підготувати ж такий потенціал без книги ніхто в світі ще не навчився.

Дякувати Богу, наш район таке ганебне явище, як закриття культурно-освітніх закладів, оминуло. Більше того, варто зауважити, що за останні роки сільські книгозбірні району відсвяткували чимало новосіль, про що й постійно розповідається на шпальтах районного часопису. До цих щасливців нині долучилася і дубищенська громада. Ініціатором покращення умов для користувачів бібліотеки був сільський голова Володимир Гламазда. Саме він, прийняв виважене рішення – перевести сільську книгозбірню з старого приміщення колишньої школи у спеціально обладнану кімнату сільської ради, аби місцеві жителі, особливо молодь, могли у комфортніших умовах черпати знання з віковічних джерел мудрості – книги.

Хоча фонди місцевої бібліотеки й не надто розкішні на даний час, проте потрібно зауважити, що вони постійно поповнюються. Книжкові надходження мають різні джерела, в тому числі фонди збагачуються й коштами районного бюджету. Зокрема нинішнього року для цих цілей було виділено з районної скарбниці 15 тисяч гривень. Отож, очільники району поцікавилися, чи придбані за ці кошти книги уже надійшли й до Дубищенської книгозбірні.

Марія ХІТЬКО
Вільним шляхом. – 2011. – 27 серпня