25-05-2018

25-26 квітня 2018 на базі НБУ ім. Ярослава Мудрого відбулася ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція “Бібліотека: книга в контексті часу”. Тема року: “Трансформація діяльності публічних бібліотек України”. Волинську область представили на конференції директор державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки Людмила Стасюк та директор Ківерцівської централізованої бібліотечної системи Любов Михальчук.

Другий рік поспіль приймаю участь у конференції за для того аби поспілкуватися, одержати консультації провідних фахівців бібліотечної справи, а саме в частині, що стосується організації діяльності публічних бібліотек в об’єднаних територіальних громадах.

Адміністративно-територіальна реформа в Україні триває вже три роки. За цей час створено 665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), у нас на Ківерцівщині створено дві ОТГ (Цуманську та Жидичинську, які отримали нові повноваження).

Основною причиною змін у мережі бібліотек є реформа децентралізації. З утвореннями ОТГ змінюються власники бібліотек. Частина реорганізовується, частина з них закривається.

Відповідно до Бюджетного Кодексу України “Про місцеве самоврядування в Україні” питання організації та забезпечення діяльності публічних бібліотек перебувають у компетенції органів місцевого самоврядування. Тому ці органи не завжди дотримуються вимог збереження бібліотек. За цей період закрито у Україні 777 публічних бібліотек, лише у 2017 році – закрито 273 бібліотеки.

Публічні бібліотеки в Україні, як і в більшості країн світу, не мають єдиного органу управління у Законі України “Про об’єднання територіальних громад” непередбачено право наступності публічної бібліотеки.

Такі зміни не завжди приводять до покращення ситуації з обслуговування користувачів бібліотек. На жаль, часто дещо залежить від об’єктивних причин нестачі фінансування та суб’єктивних факторів, насамперед від особистих якостей голів громад та депутатського корпусу (рівня їх освіти, культури, розуміння того, що у громаді має бути публічна бібліотека).

Сьогодні бібліотеки, як хати-читальні непотрібні. Публічна бібліотека – це сучасний інформаційний, культурно-дозвіллєвий центр.

Однак системо-утворювальними елементом будь-якої бібліотеки є її фонди на різних носіях інформації.

Незважаючи на нестабільну, скрутну фінансову ситуацію, держава знаходить можливості виділяти кошти на поповнення фондів публічних бібліотек. За цей період державою було закуплено для бібліотек України понад 1500 назв понад 4 млн. примірників книг. Якщо поділити на кожну публічну бібліотеку – це майже 300 книжок. Підтримкою є місцеві програми поповнення бібліотечних фондів, та інші джерела надходжень. На Ківерцівщині кожного року актуалізація книжкового фонду становить – 4,4%, по Україні 1,6%.

І постає питання при закритті бібліотек, що буде з книжковими фондами. Хто буде відслідковувати списання, дублетність, актуальність, адже зведені книги залишилися у ЦРБ. Як сказала Тамара Вилегжаніна, директор Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого, “Якщо ми самі грамотно, не реформуємо мережу бібліотек то за 2-3 роки нам не буде чого реформувати”.

У виступах велика увага приділялась інноваційному розвитку бібліотек. Нові інформаційні технології з впровадженням яких публічні бібліотеки здійснюють перехід від традиційної книгозбірні до динамічного центру інформації. Бібліотеки створюють власні інформаційні ресурси. Створюються електронні каталоги. В Україні відсутня потужна вітчизняна автоматизована бібліотечна інформаційна система (АБІС). Ківерцівська районна бібліотека з допомогою районного бюджету придбали програмне забезпечення “УФД/Бібліотека” – це клопітка робота над створенням електронного каталогу. Протягом року нам вдалося внести фонд тільки читального залу ЦРБ. При об’єднані громад постає питання штатних одиниць бібліотеки, хто цим має займатися, чи потрібні книги, фонди, періодичні видання та збереження книжкового надбання.

Тільки спільне розуміння спільних цілей і бачення шляхів їх досягнення – завдання громади у роботі публічних бібліотек. Як процитувала Ірина Шевченко – президент ВГО “Українська бібліотечна асоціація” слова Антуана де Сент-Екзупері: “Життя навколо нас, що любов полягає не втому, щоб не відривати один від одного очей, а в тому, щоб дивитися разом в одному напрямку”.

У неофіційній розмові з колегами з усієї України я сказала: “Як нам в цей час вижити”, Закон про ОТГ зворотної дії немає, мене поправили і сказали: “Або ми стоїмо осторонь і нас знищують, або ми заявляємо про себе”.

Отже, бібліотека майбутнього повинна стати не тільки простором для вільного спілкування, самореалізації, освіти і творчості, а й загальнодоступний інформаційно-дозвільним центром, котрий акумулюватиме різноманітні інформаційні потоки і забезпечуватиме рівноправний доступ усім соціальним групам до достовірної  інформації і знань, а її соціально орієнтовані сервіси охоплюватимуть усі сфери життєдіяльності суспільства.