07-03-2018

Читальний зал ЦРБЗвітуючи перед громадою про свою роботу, ми прагнемо показати, що сучасна бібліотека – це не тільки зібрання книжок, а насамперед – це величезний світ соціальних комунікацій, центр культурного спілкування та творчого розвитку, інформаційний та освітній центр для мешканців нашого міста.

Життя сучасної бібліотеки цікаве, багатогранне і динамічне: нові технології, нові ідеї, нові плани. І все це – задля своїх користувачів.

Протягом минулого року бібліотекою обслужено 3226 читачів, з них 1627 юнацького віку. Відвідування становило 25772 чол. Щоденно бібліотеку відвідувало 86 користувачів. Протягом року видано 56961 примірник документів. Вільним доступом до мережі Інтернет скористалося 5876 користувачів. Сайт бібліотеки відвідало 28449 чол.

Для 2 груп користувачів бібліотеки було проведено навчання комп’ютерної грамотності. Крім того проводиться обслуговування читачів з обмеженими можливостями за місцем проживання та на пунктах видачі для працівників районного територіального центру обслуговування населення, Ківерцівської районної гімназії та працівників ДНЗ №1 та №3.

Протягом 2017 року книжковий фонд поповнився 776 екземплярами нових книг на загальну суму 44931 грн., також до бібліотеки надходило 50 назви періодичних видань. Станом на 01.01.2018 р. книжковий фонд бібліотеки становить 39130 примірників книг.

Працюючи в напрямку “Сучасна бібліотека – міст до електронного самоврядування”, бібліотека забезпечила вільний доступ до послуг електронного урядування. Безкоштовні електронні послуги бібліотеки допомагають членам громади у вирішенні безлічі життєвих питань – це і можливість навчатися он-лайн і дистанційно, замовляти квитки на різні види транспорту, робити покупки через Інтернет, оплачувати комунальні послуги, шукати роботу та здійснювати он-лайн реєстрацію на оформлення закордонного паспорта.

Крокуючи в ногу з часом, бібліотека постійно впроваджують нові креативні форми роботи, щоб надавати користувачам найсучасніші послуги, які будуть затребувані та якомога повніше задовольнять інформаційні потреби відвідувачів. При бібліотеці діє 2 клуби за інтересами: “Зустрічі без прощань…” та “КЛАС”. Давно ліквідовано стереотип щодо примусового відвідування останніх або походи до бібліотеки лише за книгою. Нині користувачі стають і організаторами, і ініціаторами, і учасниками заходів. У 2017 році у центральній районній бібліотеці було проведено 35 масових заходів для різних категорій відвідувачів, які відвідали 1161 особи. Увага приділялась патріотичному, морально-етичному вихованню молоді та іншим актуальним темам.

Районна бібліотека є методичним центром для сільських бібліотек. Було проведено 9 методичних днів, 1 семінар на базі бібліотек-філій смт Цумань, 1 школу професійної майстерності на базі бібліотек-філій с. Кульчин, 1 школу бібліотечних інновацій на базі бібліотеки-філії с. Хорлупи та 3 практикуми.

Протягом року видавнича діяльність була спрямована на видачу календаря знаменних і пам’ятних дат Ківерцівщини, інформаційного вісника Ківерцівської централізованої бібліотечної системи “Бібліосвіт”, було видано 6 номерів, 2 поточні бібліографічні списки нових надходжень, а також працівниками підготовлено та видано другу частину біобібліографічного довідника “Хай знову запахнуть житами поля, а в нас запанує хай мир” (про жителів Ківерцівського району, котрі були учасниками АТО на Сході країни).

Про роботу бібліотеки у минулому році було понад 200 повідомлень у засобах масової інформації.

Стрімкий розвиток інформаційних технологій сприяв модернізації бібліотечного сервісу. Бібліотеки почали використовувати технологічні можливості XXI століття для надання послуг на якісно новому рівні.

У 2017 році за бюджетні кошти було закуплено 2 ноутбуки на загальну суму 13000 грн. У 2017 році районна бібліотека розпочала автоматизацію бібліотечних процесів. Для цього було закуплено термопринтер та зчитувачі штрихкодів, а також спеціалізоване програмне забезпечення на загальну суму понад 45 тис. грн. З травня минулого року розпочалося формування електронного каталогу бібліотеки, яке триває і зараз.

За нашою роботою Ви можете слідкувати за повідомленнями на веб-сайті бібліотеки (http://bibl-kiv.org.ua) та на нашій сторінці в соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/kivertsi.biblioteka).

Ми вдячні всім за підтримку та розуміння та запрошуємо завітати до бібліотеки.