21-03-2017

Читальний зал ЦРБНа сьогоднішній час бібліотека є не лише сховище книг. У сучасній бібліотеці створено всі умови для навчання та самоосвіти. Тут водночас по-домашньому затишно і комфортно. “Весь простір – для користувачів” – це гасло спрацьовує. Книгозбірня стала територією, де можна збиратись у клубах за інтересами, організовувати свої майстер-класи та власні творчі виставки тощо. Адже бібліотека давно стала не лише культурно-освітнім, а й соціальним центром. Ми стверджуємо, що користуватися послугами бібліотеки – це круто, це вигідно, це цікаво, це актуально! Сучасна бібліотека – не тільки місце для книг, а й місце для спілкування, творчості, дозвілля. Тому учасники тандему “бібліотека – користувач – бібліотека” завжди мають діяти спільно.

Протягом минулого року бібліотекою обслужено 3235 читачів, з них 1773 юнацького віку. Відвідування становило 28696 чол. Щоденно бібліотеку відвідувало 95 користувачів. Протягом року видано 62767 примірник документів. Вільним доступом до мережі Інтернет скористалося 6663 користувачів. Сайт бібліотеки відвідало 27450 чол. Для 2 груп користувачів бібліотеки було проведено навчання комп’ютерної грамотності. Крім того обслуговування читачів проводилося за місцем проживання та на пунктах видачі для працівників районного територіального центру обслуговування населення, Ківерцівської районної гімназії та працівників ДНЗ №1 та №3.

Протягом року книжковий фонд поповнився 766 екземплярами нових книг на загальну суму 36839 грн., також протягом 2016 року до бібліотеки надходило 53 назви періодичних видань. Станом на 01.01.2017 р. книжковий фонд бібліотеки становить 40630 примірників книг.

Дуже важливим для зміни бачення діяльності бібліотеки стало залучення самих користувачів до проведення соціокультурних заходів. При бібліотеці діє 2 клуби за інтересами: “Зустрічі без прощань…” та “КЛАС”. Давно ліквідовано стереотип щодо примусового відвідування останніх або походи до бібліотеки лише за книгою. Нині користувачі стають і організаторами, і ініціаторами, і учасниками заходів. У 2016 році у центральній районній бібліотеці було проведено 31 масовий захід для різних категорій відвідувачів, які відвідали 1114 особи. Увага приділялась патріотичному, морально-етичному вихованню молоді та іншим актуальним темам.

Районна бібліотека є методичним центром для сільських бібліотек. Було проведено 8 методичних днів, 1 семінар на базі бібліотеки-філії с. Омельне, 4 дні партнерства, 1 школу професійної майстерності на базі бібліотек-філій с. Кульчин, 1 школу бібліотечних інновацій на базі бібліотеки-філії с. Хорлупи та 2 практикуми. Проведено районний краєзнавчо-інформаційний конкурс “Моє село – моя бібліотека”. На базі районної бібліотеки було проведено заняття обласної школи молодого бібліотекаря.

Протягом року видавнича діяльність була спрямована на видачу календаря знаменних і пам’ятних дат Ківерцівщини, інформаційного вісника Ківерцівської централізованої бібліотечної системи “Бібліосвіт”, було видано 6 номерів, 2 поточні бібліографічні списки нових надходжень, а також працівниками підготовлено та видано ретро альбом “Ківерці: минають дні, спливає час” (до 65-річчя від дня надання Ківерцям статусу міста) та біобібліографічний довідник “Хай знову запахнуть житами поля, а в нас запанує хай мир” (про жителів Ківерцівського району, котрі були учасниками АТО на Сході країни).

Про роботу бібліотеки у минулому році було понад 200 повідомлень у засобах масової інформації.

У 2016 році було завершено добудову господарчої будівлі для центральної районної бібліотеки для зберігання книжкового фонду. На що було використано 58856 грн. Також за бюджетні кошти було закуплено 2 ноутбуки на загальну суму 13000 грн. Один – передано в бібліотеку-філію с. Бодячів.

Також, у 2016 році, районна бібліотека прийняла участь у написанні проекту “Співпраця в організації центрів освіти третього віку на транскордонних територіях Україна-Польща”.

За нашою роботою Ви можете слідкувати за повідомленнями на веб-сайті бібліотеки та на наших сторінках в соціальних мережах Вконтакті та Facebook.

Ми вдячні всім за підтримку та розуміння та запрошуємо завітати до бібліотеки.