29-03-2015

До найбільших святинь будь-якого народу належить гімн. Це ті слова, та музика, які змушують нас підніматися при перших акордах, з трепетом у душі слухати мелодію, яка віднаходить найпотаємніші струни, кличе до високого і світлого.

Він мусить пройти перевірку часом, історичними подіями, стати невід'ємною частиною суспільного життя. Таким твором для української нацїі став гімн "Ще не вмерла Україна". Слова Гімну написав у 60-х роках XIX ст. відомий український поет Павло Чубинський, а музику – композитор Михайло Вербицький. Сьогодні Державний Гімн України перекладений та виконується багатьма мовами світу.

З нагоди відзначення 200-річчя від дня народження о. Михайла Вербицького і 150-ї річниці першого публічного виконання Державного Гімну, 26 березня в читальному залі бібліотеки було проведено музичну галерею "В цьому імені – слава України". Захід відбувся за сприянням РБК ім. М. Ковальова, районного територіального центру соціального обслуговування та районної бібліотеки для дорослих.

Читачі бібліотеки мали змогу прослухати духовні твори у виконанні церковного хору (керівник В. А. Мартинюк) Свято-Покровського собору, а саме "Отче наш", "Милість спокою" та державний Гімн "Ще не вмерла Україна", переглянули документальний фільм "Михайло Вербицький – автор музики, відомої всьому світу".

Бібліотекарі підготували тематичну поличку "Великі постаті України: Михайлу Вербицькому – 200".

 

Гімн України у виконанні церковного хору (керівник В. А. Мартинюк) Свято-Покровського собору